Home > Hoe kun je van een automaat rijbewijs naar een schakel rijbewijs overstappen?
Blogs
|
16 augustus 2023

Hoe kun je van een automaat rijbewijs naar een schakel rijbewijs overstappen?

Overstappen automaat schakel

Heb jij een automaat rijbewijs, maar wil je mogelijk overstappen naar een schakel auto? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je de overstap maakt. Vooral omtrent het automaat rijbewijs heb je natuurlijk vragen. Geen zorgen, we hebben alle belangrijke vragen voor je verzameld en voorzien je graag van de antwoorden. Zo kun je vol vertrouwen en geheel volgens de Nederlandse regels de overstap maken naar het rijden in een schakelauto. Lees verder en laat je informeren door een expert op het gebied van automaat rijbewijzen!

Mag je met een automaat rijbewijs in een schakel rijden?

Hier kunnen we duidelijk over zijn. Nee, als je enkel een automaat rijbewijs hebt, mag je niet in een schakelauto rijden. Als je namelijk een automaat rijbewijs haalt, staat er een code op je rijbewijs die aangeeft dat je alleen in een automaat kunt rijden. Als een politieagent vraagt naar je rijbewijs terwijl je je in een schakelauto op de weg bevindt, krijg je een boete.

Wil je van een handgeschakelde auto overstappen naar een automaat auto, dan mag dat wel. Bij een automaat auto hoef je namelijk geen extra handeling te leren zoals het schakelen. Wel kan het onwennig zijn om deze overstap te maken. Je hebt immers niet meer te maken hebt met een koppeling die je moet gebruiken. Maar naar een paar ritjes zul je helemaal thuis zijn in een automaat auto.

Wat zijn je afwegingen om van automaat naar schakel te gaan?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt overwegen of een schakelauto voor jou een betere keuze is dan een automaat auto. Op de eerste plek zijn handgeschakelde auto’s iets goedkoper dan automaat auto. Als je dus op zoek bent naar een betaalbare auto, kom je al snel uit bij een schakelauto. Daarnaast biedt een schakelrijbewijs de mogelijkheid om bijvoorbeeld een auto te lenen of huren.

Echter heeft een automaat rijbewijs ook de nodige voordelen. Ten eerste heb je minder lessen nodig om je rijbewijs te halen, waardoor je geld kunt besparen. Dit bespaarde bedrag kun je dan weer gebruiken voor de aankoop van een auto. Doordat je minder lessen hoeft te volgen, kun je eerder zelfstandig autorijden. Daarbij zijn automaat auto’s enorm in opmars, wat ook betekent dat je steeds sneller een auto zult vinden die goed bij je past. Bovendien zal met een toenemend aanbod aan automaat voertuigen ook de gemiddelde prijs dalen.

Overstappen automaat rijlessen

Wat moet je doen om een schakelrijbewijs te krijgen?

Als je toch de keuze maakt om na het halen van je automaat rijbewijs ook het schakelrijbewijs te halen, zijn er een paar stappen die je moet doorlopen. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af wat je precies moet doen, maar bij ieder scenario beschrijft precies wat je moet doen. Lees hieronder hoe jij van een automaat rijbewijs overstapt op een schakelrijbewijs.

Automaat rijbewijs met code 10.02

Als je een automaat rijbewijs hebt, zijn er 2 codes op je rijbewijs die dit weergeven. Eén daarvan is de code 10.02. Deze krijg je als je om een medische redenen in een automaat auto moet rijden.

In dit geval moet je een gezondheidsverklaring opsturen naar het CBR. Als je op een eerder moment nog geen schakelrijbewijs hebt gehad, moet je daarbij een praktijkexamen afleggen. Heb je wel ooit het schakelrijbewijs gehad? Dan hoef je alleen af te wachten of de aanvraag wordt goedgekeurd en hoef je geen examen te doen. In beide gevallen is het sowieso niet nodig om opnieuw je theorie-examen af te leggen.

Van automaat naar schakel met code 78

Deze code heb je als je er vrijwillig en bewust voor koos om eerst je automaat rijbewijs te halen en er geen medische zaken meespelen in deze keuze.

Ook in dit geval moet je het praktijkexamen afleggen om uiteindelijk het schakelrijbewijs te halen. Enkele jaren geleden waren deze regels nog anders. Toen was het mogelijk om na 5 jaar je schakelrijbewijs te krijgen zonder een nieuwe gezondheidsverklaring of examen. Tegenwoordig moet je dus wél een praktijkexamen doen voor het rijden in een schakelauto.

Automaat rijlessen volgen bij Automaat Rijschool Den Haag

Heb je een keuze gemaakt en denk je dat automaat rijlessen toch beter bij jou passen? Volg dan rijlessen bij Automaat Rijschool in Den Haag. Onze instructeurs zijn gespecialiseerd in lesgeven in een automaat auto en zorgen dat jij middels een persoonlijke aanpak op een snelle en leuke manier je rijbewijs haalt. Wij geven les in Den Haag en omgeving, dus ook in het nabijgelegen Wassenaar of Zoetermeer. Op termijn kun je dus altijd nog overstappen naar een schakelrijbewijs!

Gerelateerde blogs

© Automaat Rijlessen 1Den Haag 2024 All right reserved.